Проти "нових"перевірок інспекторами праці Фото: shutterstock.com
27.01.2017

Проти "нових"перевірок інспекторами праці

Федерація роботодавців України виступає проти перевірок бізнесу інспекторами праці "по-новому" і вважає абсолютно неприйнятним проект урядової постанови „Деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України та статті 34 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні".

Постанова розширює кількість контролюючих структур та встановлює для них безпрецедентні повноваження. Тому Федерація звернулась до Кабінету Міністрів України з вимогою не приймати такий документ.

Зазначеним проектом постанови передбачено надати інспекторам праці фактично необмежені повноваження, подібні до повноважень слідчих чи детективів, а саме:
- безперешкодно, без попереднього повідомлення і у будь-який час доби проходити до будь-яких приміщень суб'єкта господарювання;
- ознайомлюватися з будь-якими книгами, реєстрами та документами, ведення яких передбачено законодавством про працю та зайнятість населення;
- ставити керівнику та працівникам будь-які запитання та отримувати усні чи письмові пояснення, вести конфіденційні розмови з працівниками;
- залучати працівників правоохоронних органів;
- проводити аудіо-, фото-, відеофіксацію.

Більше того, влада передбачає утворити аналогічний інститут інспекторів з такими ж повноваженнями і в органах місцевого самоврядування більшості міст. Тож тепер підприємства будуть відвідувати два інспектора праці замість одного – державний і місцевий.

В Федерації категорично із цим не погоджуються і звертаються до всіх компаній, які будуть потерпати від порушень їхніх прав в ході перевірок інспекторами праці, інформувати про це нас та долучатись до боротьби проти зростаючого тиску.

Відповідальні експерти в ФРУ:
Юрій Кузовой (департамент соціальної політики) – Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. , (044) 251-70-32
Наталя Гостєва (департамент дерегуляції підприємницької діяльності) – Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. , (044) 251-70-21

Зі свого боку ФРУ підготувала зауваження до проекту постанови та спільно з Державною регуляторною службою наполягатиме на приведенні документу до прийнятних умов.

Крім того, Федерація роботодавців України підтримує внесений днями народним депутатом Оксаною Продан законопроект №5711 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання адміністративної відповідальності за порушення трудового законодавства». Законопроект передбачає усунення надмірних штрафів та господарських санкцій у сфері трудових відносин.
Ми закликаємо всі об'єднання бізнесу також підтримати зазначений проект закону.

Схожі новини