Проти "нових"перевірок інспекторами праці Фото: shutterstock.com
27.01.2017

Проти "нових"перевірок інспекторами праці

Федерація роботодавців України виступає проти перевірок бізнесу інспекторами праці "по-новому" і вважає абсолютно неприйнятним проект урядової постанови „Деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України та статті 34 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні".

Постанова розширює кількість контролюючих структур та встановлює для них безпрецедентні повноваження. Тому Федерація звернулась до Кабінету Міністрів України з вимогою не приймати такий документ.

Зазначеним проектом постанови передбачено надати інспекторам праці фактично необмежені повноваження, подібні до повноважень слідчих чи детективів, а саме:
- безперешкодно, без попереднього повідомлення і у будь-який час доби проходити до будь-яких приміщень суб'єкта господарювання;
- ознайомлюватися з будь-якими книгами, реєстрами та документами, ведення яких передбачено законодавством про працю та зайнятість населення;
- ставити керівнику та працівникам будь-які запитання та отримувати усні чи письмові пояснення, вести конфіденційні розмови з працівниками;
- залучати працівників правоохоронних органів;
- проводити аудіо-, фото-, відеофіксацію.

Більше того, влада передбачає утворити аналогічний інститут інспекторів з такими ж повноваженнями і в органах місцевого самоврядування більшості міст. Тож тепер підприємства будуть відвідувати два інспектора праці замість одного – державний і місцевий.

В Федерації категорично із цим не погоджуються і звертаються до всіх компаній, які будуть потерпати від порушень їхніх прав в ході перевірок інспекторами праці, інформувати про це нас та долучатись до боротьби проти зростаючого тиску.

Відповідальні експерти в ФРУ:
Юрій Кузовой (департамент соціальної політики) – Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. , (044) 251-70-32
Наталя Гостєва (департамент дерегуляції підприємницької діяльності) – Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. , (044) 251-70-21

Зі свого боку ФРУ підготувала зауваження до проекту постанови та спільно з Державною регуляторною службою наполягатиме на приведенні документу до прийнятних умов.

Крім того, Федерація роботодавців України підтримує внесений днями народним депутатом Оксаною Продан законопроект №5711 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання адміністративної відповідальності за порушення трудового законодавства». Законопроект передбачає усунення надмірних штрафів та господарських санкцій у сфері трудових відносин.
Ми закликаємо всі об'єднання бізнесу також підтримати зазначений проект закону.

Інші позиції

Звернення до ВРУ щодо податкових змін

24.11.2016
Звернення Федерації роботодавців України до Верховної Ради України Федерація роботодавців України брала участь у підготовці змін до Податкового кодексу України, спрямованих на удосконалення податкового адміністрування,